Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir? | #Site başlığı

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Vertigo aslında baş dönmesidir. Ama yalnızca başın dönmesiyle kısıtlı kalmamaktadır ve birçok bulgunun birleşmiş halidir. En temeli yeryüzündeki algının bozulmasıdır. Yeryüzündeki algı bozulduğu zaman aslında ne kadar önemli olduğu anlaşılır çünkü günlü hayat koşullarında gelişi güzel bir yaşam sergileriz. Günlük hareketler sergilenirken iç kulakta bulunan helezonik salyangoz benzeri yapının içerisinde mikroskobik tüyler ve sıvılar bulunmaktadır. Bu sıvılar başın hareketiyle paralel hareket ederek yeryüzündeki konumu algılar. İşte tam olarak bu algı bozulduğunda baş dönmesi ortaya çıkmaktadır.

VERTİGO NEDİR ?

Vertigo (Baş Dönmesi) Belirtileri

Vertigo atağı sırasında her şey dönmeye başlıyor ve kişinin yerin altından kaydığını hissetmesine neden oluyor. Bu sallantılı his nedeniyle kişi olduğu yerden ayağa kalkamaz. Genellikle Vertigo atakları sırasında mide bulantısı da beraberinde olur. Kulakta çınlamayla beraber gözde küçük titreşimler oluşur. Çok ağır vakalarda hasta yatakta bir taraftan bir tarafa dönememek gibi belirtilerle karşılaşabilir. Kulak çınlaması da bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedenleri

Baş dönmesi nedenleri iki türlüdür. Birincisi kulakla alakalı bir sorun vardır ikincisi ise beyinle alakalı bir sorun vardır. Yeryüzünde konumumuzu algılayan bir yapı vardır ve bu yapı kulak içersinde bulunan salyangoza benzemektedir. Bu yapı yeryüzündeki konumu algılayıp sinir hücreleri aracılığıyla beyne yollamaktadır. Yani buradan anlaşılan şu ki kulağın görevi hem işitmek hem de vücudun dengesini sağlamaktır.

Tüm bunların yanı sıra kulakta algılama sorunu olmazken beyne götüren sinir hücresiyle alakalı bir sorun çıkarsa yine baş dönmesine neden olabilir. Tıp dilinde daha çok köşe tümörü olarak adlandırılan kulaktan gelen sinirle beyin arasında oluşan bir tümör çeşidi vardır. Bu tümör vertigoya neden olabilir. Ayrıca beyin içi yaşanan aksaklıkları neticesinde de yaşanılan bu hadise damar tıkanıklığı, tümör, inme gibi pek çok hastalık neticesinde gerçekleşir. En çok karşılaşılan Vertigo türü iç kulağın çalışmasının aksamasıdır.

Her baş dönmesi Vertigo diye adlandırılamaz bazen yorgunluk gibi pek çok etkenden ötürü kişide baş dönmesine rastlanılabilir. Bulgular daha sabit olan şeylerdir.

Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.