"Su İçmeyi" İhtiyaçtan Alışkanlığa Terfi Ettirin | #Site başlığı

“Su İçmeyi” İhtiyaçtan Alışkanlığa Terfi Ettirin

Vücudumuza aldığımız su dışında herhangi bir sıvı, su yerine geçmez. Gün içerisinde, kendi sağlığımız için alışkanlık haline getirmek zorunda olduğumuz yegane eylem; su içmek olmalı. Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy da bilinçli su tüketimi için önemli tavsiyelerde bulunuyor. 

Toplumun genel kanısı; ‘su ihtiyaçtır, meşrubat lezzetlidir.’ Vücudumuzun suya ihtiyaç duyduğu anlarda, kimi zaman elimiz, sudan daha lezzetli olduğunu düşündüğümüz, çay, kahve ya da meşrubatlara gidiyor. Çevremizde “Hiç su içmiyorsun!” diyen kişilere de su yerine geçtiğini düşündüğümüz içecekleri sıralayarak, ne kadar çok sıvı tükettiğimizden bahsediyoruz. Doğru bilinen yanlışların başında da bu geliyor. Su içmek, vücuda gereken suyu sağlarken meşrubat içmek, şeker ve kafein almak anlamına geleceği için, hem ekstra şeker alımı sağlar hem de çoğu zaman vücuttaki depolanmış suyu da kurutur. Dolayısı ile masa başında otururken ya da gün içerisinde gözümüzün önünde mutlaka su bulundurmalıyız.

Özellikle masa başı çalışanlar gün içerisinde yoğun olarak çay ve kahve tüketiyor. Çayın içerisindeki tein ve kahvenin içerisindeki kafein, vücuttaki suyun kurumasına sebep olarak, aslında farkına varmakta zorlanabileceğimiz bir su ihtiyacını doğruyor. Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy “Çoğumuz yeterli su içmiyor olabiliriz, bir insanın günde ortalama 1,5 – 2 litre su tüketmesi gerekiyor ama zaman zaman su dışında farklı içecekler daha cazip gelebiliyor. Kahve, kola, çay gibi içecekler, asla su yerine geçmez, sağlıklı bünye ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için mutlaka yeterli düzeyde su tüketmeniz gerekiyor.” diyor.

En iyi suyu için

Spor yaparken, çalışırken, her yemekten önce ve sonra, uykudan önce ve uyanınca su içmenin önemi göz ardı edilemez. Su içmek sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için bu kadar önemliyken, en sağlıklı suyu içmek önceliğimiz olmalı. Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy “Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur.” diyor. Dolayısı ile iyi arıtılmış ve saklama koşulları iyi olan suyu tercih ederek, kendinize daha iyi bakabilirsiniz.

Ne zaman ve neden su içmeli 

  • Uykudan önce 1 bardak: Rahat ve kaliteli bir uyku için iç organlarımızın, kırmızı alarm vermemesi önemli. Susuz kalan iç organlar, tehlike sinyali alır, dolayısı ile yatmadan önce iç organları ferahlatmak önemli.
  • Uyanır uyanmaz 1 bardak: Bütün gece uyku sırasında kaybettiğiniz suyun yerine konması, hem zihninizin hem de iç organlarınızın uyandığınızı anlaması ve kendini yeni bir güne hazır hissetmesi için mutlaka su içmelisiniz.
  • Spor sırasında: Spor öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimi sınırlandırılmamalı ancak egzersizlerimizi yaparken 15-20 dakikalık aralarda, en fazla bir çay bardağı kadar su tüketmek, her zamankinden daha fazla çalışan kaslarımız için hayati önem taşıyor.
  • Yemekten önce 1 bardak: Yemeğe başlamadan önce 1 bardak su içmeyi ritüel haline getirirseniz, gün içerisinde içtiğiniz 1 bardak sudan sonra, zihniniz ardından yemek geleceğini düşünür ve böylece açlık hissini bastırır. Zayıflamak için ideal!
  • Yemekten sonra 1 bardak: Yemekle beraber aldığınız tuzun atılmasını sağlamak için her yemekten sonra 1 bardak su için
  • Yaz aylarında su: Ortalama su tüketimi günde 1,5 – 2 litre arasındayken, yazın ter ve idrar yolu ile atılan sıvının yerine, sağlığımız için yenisini hemen koymak gerekir. Yaz aylarında özellikle güneş altında 2 saatten fazla kalındıysa, 2 – 2,5 litre sıvı tüketmek şart!
  • Kış aylarında su: Sıvı ihtiyacının en az olduğunu düşündüğümüz mevsimde, daha çok çay ve kahve gibi sıcak sıvılara ihtiyaç duyarız. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için su için. Suyu isterseniz sıcak da içebilirsiniz, böylece kış günlerinde sıcak su içinizi ısıtacak. Bağışıklık sisteminizi su ile koruyarak, kışın soğuk algınlığına karşı direnç kazanabilirsiniz.
  • Yoğun çalışma temposunda: Su içmeyi en çok unuttuğumuz ya da su yerine daha lezzetli alternatifleri tercih ettiğimiz anlardan biri. Yoğun olarak çay ve kahve tüketerek su yerine geçtiği kanısındayız ancak hiçbir sıvı suyun yerini tutamaz. Siz de masanızda ya da çalışma alanınızda gözle görülebilecek yerlere mutlaka dolu bir bardak su koyun. Çalışma hayatında zihninizin her zamankinden daha açık olması için, su içmeyi ihmal etmeyin!

Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.