Başın bir tarafında, zonklamalı ve şiddetli ağrı biçiminde ortaya çıkan migrenden, botoksla kurtulmak mümkün. Medical Park Ankara Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr.Hamit Toprak, Migren tedavisinde botoks uygulamasının hastaların yüzde 70’inde etkili olduğunu söyledi.
Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, ses ve gürültüden rahatsızlık duyma… Toplumda en sık görülen baş ağrısı türlerinden migrenin belirtilerinden bazıları. Hastaların büyük bölümü migren ağrısıyla değişik ilaçlar içerek baş etmeye çalışıyor. Ancak kutu kutu ilaç içmeden de migrenden kurtulmak mümkün. Medical Park Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Toprak botoksun migren tedavisindeki en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Hamit Toprak, Migren hastalığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanan botoks tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
ŞEKER HASTALIĞINDAN DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
“Migren beyni doğrudan etkileyen bir hastalıktır ve genellikle kalıtsaldır. Açlık, uykusuzluk, fazla uyku, psikolojik nedenler ve hormonal değişiklikler veya sıcak hava, parlak ışık, ağır kokular ve hava değişimi gibi çevresel faktörler tarafından tetiklenebilir. Baş ağrısı her yıl erişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sini etkilemektedir. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 11’i migren hastasıdır. Türkiye’de kronik migren görülme sıklığı ise yüzde 1,7’dir. Kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülen migren, Dünya Sağlık Örgütünün yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklar sıralamasında 19. Sırada yer alarak , şeker hastalığından bile önce gelir. “
DOĞRU TANI KONULAMIYOR
Kronik migreni olan hastaların, acil servis veya uzman hekim muayenelerine, epizodlu migreni olan hastalara göre daha çok gittiklerini vurgulayan Uzm. Dr. Toprak, “Buna rağmen kronik migren hastalarının yaklaşık yüzde 80’ine doğru tanı konulamamakta, doğru tanı konulsa bile bu hastalar, doğru ve etkin tedavi görememektedir. Eskiden kronik migren tedavisinde antidepresan ilaçlar, bir takım tansiyon veya epilepsi ilaçları kullanılırken, bugüne kadar kronik migrenli hastalar için az sayıda önleyici tedavi uygulanmıştır. Ancak bu ilaçların migren atağını önleyici etkileri de yetersiz kalmıştır” diye konuştu.
TEDAVİYLE ATAKLAR YARIYA DÜŞÜYOR
Migrende en etkili tedavi yöntemlerinden birinin botoks uygulaması olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Hamit Toprak, tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi: “Botoks tedavisinin migreni azalttığı kanıtlanmıştır. Bu durum hastalar için birçok fayda sağlamaktadır. Botoks; çocuklar, gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlar dışında tüm kronik migrenli hastalara uygulanabilir. Migren ataklarının önlenmesi amacıyla baş, boyun ve omuz kaslarına uygulanan çoklu enjeksiyondan sonra hastaların yaklaşık yüzde 70’inin migrenli gün sayısında, tedavi öncesine göre yüzde 50’den fazla azalma görülmektedir. Ayrıca bu hastaların yaşam kalitelerinde artış ve baş ağrısı miktarlarında önemli iyileşmeler gözlenmektedir. Yapılan çalışmalar botoks tedavisi sonucunda hastaların canlılığında, psikolojik durumunda ve genel yaşam kalitesinde önemli bir gelişme sağlandığını ortaya koymaktadır.”