Bir kupa kahve sizin sağlığınız için çok iyidir. Antioksidanlar ve yararlı besinler içerir. Yapılan araştırmalara göre, kahve içen kişilerde ciddi hastalıkların bir bölümü daha az görülmektedir.
İşte, yapılan çalışmalar sonucunda kahvenin kanıtlanmış, sağlığımız için 10 faydası:
1. Kahve enerjiyi artırır ve beyni çalıştırır
Bunun başlıca nedeni içinde uyarıcı bir madde olan kafein bulunmasıdır. Kahve içtikten sonra kafein kan dolaşımına emilir. Ve beyne ulaşır. Burada birçok nöronları etkileyerek, bellek, ruh hali, uyanıklık, enerji seviyeleri, reaksiyon sürelerini olumlu yönde etkiler.
2. Yağ yakmaya yardımcı olur
Kafeinin tüm zayıflatma ilaçlarında yer aldığını biliyor musunuz? Bunun için iyi bir neden var … Kafein metabolizma hızını arttırmaktadır.Böylece kafein yağ yakımını hızlandırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, yağsız kişilerde yüzde 10, obez kişilerde ise yüzde 29 oranında yağ yakımına yardımcı olduğu görülmüytür. Ancak uzun süreli kahve içime halinde etkileri azalmaktadır.
3. Fiziksel performansı artırır
Kafein, vücutta yağ yakmak için yağ hücrelerine sinyal göndermek için sinir sistemini uyarır. Kafein ayrıca kanda epinefrin (adrenalin) seviyesini de artırır. Bu yoğun fiziksel efor için vücudumuzu hazır hale getirmek için tasarlanmış “mücadele veya uçuş” hormonudur. Bu etkiler göz önüne alındığında, kafeinin fiziksel performansı yüzde 11-12 oranında arttırdığı şaşırtıcı olmamaktadır. Bu nedenle, spor salonuna gitmeden yaklaşık yarım saat önce bir fincan kahve içilebilir.
4. Temel Besinler bulunuyor
Kahve sadece siyah sudan daha fazladır.
Bir fincan kahvede;
Riboflavin (B2 Vitamini): % 11.
Pantotenik Asit (Vitamin B5): % 6.
Manganez ve Potasyum: % 3.
Magnezyum ve Niasin (B3): % 2.
5. Kahve Tip II Diyabet riskini azaltabilir
Tip 2 diyabet şu anda dünya çapında yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen devasa bir sağlık sorunudur. Kahve içenlerde Tip 2 diyabet gelişme önemli ölçüde azalmaktadır. Yapılan çalışmalara göre, kahve için kişilerde bu hastalığa yakalanma riski yüzde 25 oranında daha azdır.
6. Kahve Alzheimer hastalığı ve Demansdan sizi korur
Alzheimer hastalığı en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır ve dünya çapında demansın önde gelen nedenidir. Bu hastalık genellikle 65 yaşın üzerindeki kişileri etkiler. Ne yazık ki, Alzheimer için bilinen bir tedavi yoktur. Alzheimer şüphesi olan kişilerin sağlıklı beslenmesi ve egzersiz çok önemlidir. Çeşitli çalışmalar kahve içenlerin Alzheimer hastalığına yakalanmalarının yüzde 65 oranında daha düşük olduğunu göstermektedir.
7. Kafein Parkinson riskini azaltabilir
Parkinson hastalığı Alzheimer sonra ikinci en sık görülen nörodejeneratif bir hastalıktır. Beynin dopamin üreten nöronların ölümü sonucu ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda, kahve içenlerin yüzde 32-60 arasında Parkinson Hastalığına yakalanma oranı daha düşüktür.
8. Karaciğeri koruyucu etkileri var
Karaciğer vücutta önemli yüzlerce işlevi yürüten inanılmaz bir organdır. Birçok yaygın hastalıklar başta hepatit, karaciger yağlanması, diğerleri karacigeri olumsuz olarak etkiler. Bunlardan biri de sirozdur. Siroza karşı korunmada karşımıza kahve çıkıyor. Günde 4 ya da daha kahve tüketen kişilerde siroz, içmeyenlere göre yüzde 80 oranında daha az görülmektedir.
9. Depresyonla mücadele eder
Depresyon yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan ciddi bir ruhsal bozukluktur. İnanılmaz yaygındır ve ABD’de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 4.1’i şu anda klinik depresyon ölçülerindedir. Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, günde 4 ya da daha fazla kahve içen kadınların depresif olmanı oranı yüzde 20 oranında daha düşüktür. 208.424 kişi bir başka çalışmada günde 4 ya da daha fazla kahve içtiler. Bu kişilerin ihtihar etme ihtimali içmeyenlere göre yüzde 53 oranında daha az olduğu belirlendi.
10. Bazı kanser hastalıklarının riskini düşürür
Kanserde ölüm dünyanın önde gelen nedenlerinden biridir ve vücuttaki hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu gelişir. Kahve, karaciğer kanseri ve kolorektal kanserine, karşı koruyucu olarak görünmektedir. Kolorektal kanseri ölümlerden 4. sırada, karaciğer kanseri ise ölüm nedenleri arasında 3. sırada gelmektedir. Yapılan çalışmalarda, kahve içenlerin karaciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 40 oranında düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Kolorektal kanseri riskini ise yüzde 15 oranında azaltmaktadır.