Katarakt Ameliyatı Olacaklar Dikkat : Kalitesiz Hint Lensleri Kör Ediyor!
Göz içindeki doğal merceğin saydamlığını kaybederek görüş gücünde azalmaya neden olan katarakt nedeniyle, Türkiye’de her yıl yaklaşık 400 bin ameliyat yapılıyor. Çoğunlukla yaşa bağlı görülen katarakt, gençlerde de bazı sistemik sorunlar, kafa travmaları, ilaç yan etkileri, hamilelikte anne adayının geçirdiği rahatsızlıklar ile çeşitli göz hastalıkları sonucunda ortaya çıkabiliyor.
Türkiye’de oldukça yaygın olan bu hastalığın tek tedavisi katarak olan merceğin cerrahi bir yöntemle çıkartılıp yerine yeni lensin takılması. Tedavi sırasında cerrahi yöntem ne kadar başarılı olursa olsun, ameliyatta takılan göz içi lens kaliteli değil ise gözde net görüş ve iyileşme sağlanamıyor. Bu nedenle hastanın, katarakt lensinin gözüne uygunluğu ve güvenilirliği hakkında bilgi edinmesi gerekiyor.
DOĞRU LENS KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER
Göz uzmanları doğru göz içi lens kullanımı için hastanın dikkat etmesi gereken unsurları şöyle sıralıyor:
-Öncelikle kullanılacak olan lensin nerede ve hangi şartlar altında üretildiği bilinmeli. Menşei sorgulanmalı. Uzak Doğu ve Hindistan’da merdiven altı üretilen yeterli kalitede olmayan çok sayıda lens yeterli denetime tabi tutulmadan Türkiye’ye geliyor ve bunlar hastanın göz sağlığını tehdit ediyor. Bu tehlikeye karşı hastalar bilinçli olmalı.
-Lensin üretildiği firma, marka ismi ve daha önceki kullanım sonuçlarına ilişkin bilgiler değerlendirilmeli.
-Lenslerin her hangi bir enfeksiyona neden olmayacak şekilde, hijyenik standartlar ve kurallar içerisinde üretildiğinden emin olunmalı. İyi üretim prosedürlerine sahip olmayan lenslerin kullanımı sakıncalıdır, kalitesiz lensler körlüğe varan üzücü sonuçlara yol açabiliyor.
-Türkiye’de üretilen yerli lensler sağlık bakanlığı tarafından ve çeşitli sertifikasyon kuruluşları tarafından sıkı denetimle ilaç hassasiyetinde üretilmektedir. Hastalar üretim yerleri ve kaliteleri bilinen yerli lensleri güvenle kullanabilirler.
KATARAKT AMELİYATI İLE TÜM GÖZ KUSURLARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN
-Rutinde kullanılan lensler; yalnızca uzak görüş sağlarken, kitap okuma, telefon kullanımı gibi yakın görüş ihtiyacı duyulan alanlarda gözlük kullanımını zorunlu kılıyor. Halbuki gelişen teknoloji ile birlikte üretilen inovatif göz içi lensleri sayesinde uzak, yakın ve orta mesafelerde sürekli görüş sağlanabiliyor.