Kış aylarında başınızda bir ağrı, tüm yüzünüzde bir basınç mı hissediyorsunuz? Burnunuz sürekli akıyor ve öksürüyor musunuz? Bunlar ilk başta soğuk algınlığı belirtileri gibi görünebilir. Ancak yaşadığınız bu rahatsızlıklar sinüzit belirtileri olabilir:
Burun Tıkanıklığı
Burun içi etlerinin ve iç mukozasının şişmesi sonucu, burunla sinüslerin hava alışverişi kesintiye uğrar. Ve kapanan bu hava boşluklarında mikroplar oluşmaya ve üremeye başlar. Bu süreç sonunda sinüsler iltihaplanır ve hasta nefes alamaz. Burnunda sürekli bir tıkanıklık hisseder.
Burun Akıntısı
Sinüzitin; akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Akut yani birdenbire ortaya çıkan sinüzit çok uzun sürmez; yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak kronik yani uzun süreli olan aylarca sürebilir. Bu dönemde burun sürekli akar. Burundan gelen akıntı sarı, yeşil ve hatta bazı hastalarda kanlı dahi olabilir. Sinüzit belirtilerinden olan ve kesilmeyen bu akıntı, sinüslerin iltihapla dolması sonucu oluşur.
Başta Ağırlık Hissi
Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşlukların yani sinüslerin dolması, başta ağrıya ve her daim ağırlık hissine neden olur. Bu boşluklar iltihapla doldukça bu rahatsızlıklar daha da artar. İleri safhalarda ağrı, gözlere ve kulaklara da vurur. Hasta tüm yüzünde bir basınç hisseder; özellikle başını öne eğdiğinde bu basınç daha da yükselir.Sinüzit belirtilerinden olan rahat nefes alamama da baş ağrısını artıran sebeplerden biridir.
Yüksek Ateş
Hastaların yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen yüksek ateş, baş bölgesinde bulunan iltihabın yarattığı bir durumdur. Sünislerdeki bakteriler, burun akıntısının yanı sıra yüksek ateşe de neden olur. Hatta kişi koku almakta bile güçlük çeker. Hastanın konuşması, ses tonu bile değişir. Sinüzit belirtilerinden olan yüksek ateş sonucu kişi kendini sürekli halsiz hisseder.
Kuru veya Dolu Öksürük
Sinüzit belirtileri arasında en yaygın görülen bir diğeri de kuru veya dolu öksürüktür. Akut sinüzitte hastalar daha çok kuru öksürükten şikayet eder. Kuru öksürüğe; kötü ağız kokusu, yanaklarda ağrı ve mide rahatsızlıkları eşlik eder. Hasta koku ve tat alamaz. Kronik sinüzitte ise hastalığın seyri daha farklıdır. Rahatsızlıklar üç aydan daha uzun sürebilir. Burun akıntısı koyudur ve öksürük balgamlıdır. Geniz akıntısı da vardır. Öksürük özellikle geceleri daha da artar.