Sağlık ve beslenme avantajları nedeniyle tüm dünyada kullanımı her geçen gün artmakta olan ve içeriğindeki yüksek lif, protein, mineral ve vitaminler ile mutfaklarda kullanımı artan yabani pirinç ile yapılmış çeşitli yiyecekler son dönemlerin en ilgi çekici beslenme önerileri arasında yer alıyor. USA Rice Federation tarafından gerçekleştirilen “Yabani Pirinç ile Yaza Sağlıklı Başlangıç” etkinliğinde ev sahipliği yapmanın kendilerini çok memnun ettiğini belirten Kırıntı Restaurant işletme sahibi Deniz Erkul, müşterileri arasında yabani pirinçli menülere olan ilginin giderek arttığını vurguladı.
Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ise yabani pirincin diğer tüm tahıllar arasında en yüksek besin değeri içeriğine sahip olduğunun altını çizdi. Özger; “Yabani pirincin en önemli özelliklerinden biri de glütensiz olması. Glüten intoleransı Türkiye’de çok yaygın. Bu nedenle glütensiz yiyecek tüketiminde yabani pirinç öneriler arasında başı çekiyor. Bununla birlikte yabani pirinci normal pirinç ile karşılaştırdığımızda 2 kat daha fazla protein, çok daha az yağ, 6 kat daha fazla lif, 2 kat daha fazla demir, 4 kat daha fazla fosfor, 3 kat daha fazla kalsiyum ve 5 kat daha fazla potasyum içerdiğini görüyoruz. Ayrıca yabani pirinç yüksek antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlanmayı geciktiriyor” dedi.
İpek Ağaca’dan Bahar Ayları İçin Beslenme İçin Önerileri
Gerçekleştirilen etkinlikte yabani pirincin, kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obezite risklerini azaltmaya yardımcı etkilerini de özetleyen Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ayrıca, dengeli ve sağlıklı beslenme için önerilerini şöyle sıraladı;
Yabani Pirinç: Yabani pirinçteki yüksek lif içeriği bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur. Ayrıca toksinlerin temizlenmesinde yararlı etki göstermektedir.
Ceviz: Tüm yemişler arasında en yüksek Omega 3 ve polifenol (çok güçlü antioksidan) içeriğine sahip olan ceviz, kilo kontrolünde, kalp hastalıkları ve kanserden korumada etkili. Düzenli tüketildiğinde ise iltihaplanma önlemeye yardımcıdır.
Mor Renkli Besinler: Böğürtlen, patlıcan, kırmızı pancar ve yabanmersini gibi mor renkli besinler, anti aging özellikte olduklarından yaşlanmayı geciktirmede etkilidir. Bize dinçlik verirler.
Yeşil Renkli Besinler: Marul, roka, avakado, yeşil üzüm ve yeşil erik gibi yeşil renkli besinler, C vitamini ve mineraller açısından son derece önemlidir. Her gün en az 1 avuç tüketilmelidir.
Kırmızı Renkli Besinler: Domates, karpuz, çilek, greyfurt ve nar gibi kırmızı renkli besinler güçlü antioksidan likopen içerirler. Dolayısıyla kanser hastalıklarına karşı korunmada kırmızı renkli meyve ve sebzeler mutlaka diyetimizde bulunmalıdır.
Sarı Renkli Besinler: Havuç, şeftali, kayısı, bal kabağı ve hurma gibi sarı renkli besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yüksek beta karoten içeriği ile dikkat çekerler. Özellikle mevsim geçişlerinde bize destek olurlar.
Kuru Baklagiller: Soya fasulyesi, barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye ve bezelye gibi çeşitleri ile kuru baklagiller, bitkisel proteinden zengin, uzun süre tok kalmayı sağlayan önemli birer lif kaynağıdır.
Su: Halsizlik, bağ ağrısı nın sebeni çoğu zaman unuttuğunuz sudan kaynaklanıyor olabilir. Daha sağlıklı, formda ve enerjik olamk için su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Gün içerisinde ortalama 2lt. su içilmelidir.