Tırnak kırılması her kadının korkulu rüyası. Bu sebeple tırnak sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, tırnaklarda kırılma olmasının tırnak sağlığını olumsuz etkileyen bir durumun varlığından dolayı ortaya çıktığını söylemekte. Tırnaklarda kırılma olması mütenevvi nedenlerden kaynaklı olur. Gelin hep birlikte tırnak kırılmasının nedenleri nelerdir, bir göz atalım ve tırnak sağlığımızı nasıl korumamız gerektiğini de öğrenelim.
Tırnaklar sağlıklı bir organizmanın göstergesidir. Sağlıklı bir tırnak, pembe renklidir, hafif bir bombeliği vardır, şeffaf görünümlüdür ve haftada 0,5-1 mm uzar. Dış etkilere dayanıklı ve istenirse uzatılabilir. İlkel insanda belki daha çok işe yarıyordu ama günümüz insanında cisimleri daha iyi kavramaya, parmakları dış etkenlere karşı korumaya ve estetik olarak hoş görünmeye yarar.
Tırnak kırılması neden gerçekleşir?
Tırnak kırılması görülen en sık neden vitamin eksikliğidir. Özellikle tırnak ve saç vitamini olarak bilinen biotin (B7 vitamini-H vitamini) eksikliğinde, demir eksikliği, kalsiyum, magnezyum ve çinko eksikliğinde tırnaklar kolay kırılır. Bilimsel olarak en bilineni ise olan biotin eksikliğinin olmasıdır. Bunun dışında bir çok hastalıkta tırnak kırılması sorunu görülebilmektedir. Bu hastalıklar; hipotiroid, hipertiroid, kronik kalp-akciğer hastalıkları tırnağa kadar yayılan sedef hastalığı, tırnak mantarı, uzun süren sistemik enfeksiyon hastalıklar.
Beslenme nedenleriyle olan tırnak problemleri;
Yetersiz protein beslenmesinden dolayı keratin sentezi azaldığı için tırnaklar yumuşayarak kırılır.Sürekli lak kullanımı tırnağın havasız kalmasına, aseton yıpratıcı etkisi nedeniyle tırnak kırılmasına neden olabilmektedir.