Mevsim geçişleri ve havanın hızla soğuması beraberinde salgın hastalıkları da getiriyor. Bu değişimle birlikte vücudumuzun artan vitamin ihtiyacıyla vücut direncini artırmak için yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulunan Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Orçun Orhun; vitamin eksikliklerinin sebep olduğu hastalıklara dikkat çekti.
C vitamini eksikliği vücutta kollajen yapımında bozukluklara sebep oluyor.
C vitamininin vücudumuz için önemli bir antioksidan olduğunu belirten Dr.Orçun Orhun, bu vitaminin; yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, turunçgiller gibi sebze ve meyvelerde bulduğunu fakat bu besinlerin pişirilmesi ya da dışarıda bırakılması gibi durumlarda besinlerin yapılarının bozularak antioksidan etkilerinin kaybolduğunu açıkladı.
C vitamininin soğuk algınlığına karşı kesin bir çözüm olmadığını fakat C vitamini takviyesinin hastalıklara yakalanma riskini, hastalığın şiddetini ve hastalık süresini azalttığını söyleyen Orhun; D vitamininin vücut için taşıdığı öneme de dikkat çekti.
Kemik erimesinin başlıca nedenleri arasında D vitamini eksikliği geliyor.
D vitamininin en önemli kaynağının güneş ışınları olduğunu ve bu ışınlar sayesinde vücudumuzda bu vitaminin salgılandığını belirten Dr.Orçun Orhun, ülkemizde D vitamini eksikliği ile sıkça karşılaşıldığının altını çizdi. Orhun, D vitamini eksikliğinde yaşlılarda kemik erimesi, çocuklarda ise büyüme bozuklukları ile karşılaşıldığını söyledi.
Göz kuruluğu A vitamini eksikliğinin habercisi.
A vitamini eksikliğinin göz kuruluğuna yol açtığını açıklayan Dr.Orçun Orhun, rahatsızlığın ilerlemesinin körlüğe sebep olabileceğini belirtti. Diş ve kemik yapısının korunmasında etkili olan A vitamininin; havuç gibi sarı ve turuncu renkli sebzelerde bol miktarda bulunduğuna söyleyen Orhun, B6 ve B12 vitaminlerinin önemine de değindi.
B6 ve B12 vitaminleri eksiklikleri kansızlığa sebebiyet verebilir.
B6 vitamini eksikliğinin kansızlığa yol açmasının yanında deri problemlerine de sebebiyet verebileceğini vurgulayan Dr.Orhun Orhun, B6 vitamininin ayrıca duygu durumunu düzenleyici etkisine de dikkat çekerek bu vitaminin depresif değişikliklerde olumlu etkileri olduğunu belirtti.
Yumurta, peynir, süt ürünleri ve et gibi hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunan B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin türü olduğunu vurgulayan Dr.Orçun Orhun, diğer suda eriyen vitaminler gibi B12’nin de pişirmeye dayanıklı olmadığını, aşırı pişirilen etlerde B12’nin etkisini yitirdiğini belirtti.
Eksikliğinde; halsizlik, çabuk yorulma, öğrenme güçlükleri gibi rahatsızlıklara sebep olabilen B12 vitamini; ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve yanma hissine de sebep olabiliyor.
Hücrelerin doğal koruyucusu: E vitamini
Antioksidan özelliği sayesinde kanser dahil bir çok hastalığa karşı doğal koruyucu görevi gören E vitamininin rafine edilmemiş bitkisel yağlar, badem, ceviz, ayçekirdeği gibi gıdalarda bol miktarda bulunduğunu açıklayan Dr.Orçun Orhun, vitamin eksikliği ile karşılaşmamak için düzenli olarak vitamin ölçümü yaptırmanın önemini vurguladı.
Düzenli vitamin ölçümü ve gıda takviyesi.
Her ay eczanede vitamin ölçümü veya aile hekimine giderek kan tahlili yaptırılmasıyla vücudumuzun ihtiyacı olan eksik vitaminlerin öğrenilebileceğini belirten Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Orçun Orhun, vitamin eksikliğine göre eczacı veya doktorunuzun önerdiği ürünlerin kullanılması gerektiğini, eczane dışında satılan ürünlerin içerik ile kullanım bakımından önerilmeyeceğini ve güvenli bir kaynak oluşturmadığını da vurguladı.